Julekveldsvisa

«Julekveldsvisa» er en julesang skrevet av Alf Prøysen og melodi av Arnljot Høyland. Den ble første gang utgitt i julenummeret av Magasinet for alle i 1951. Tittelen var da «Julkvelds-visa». Den ble skrevet etter oppfordring fra Nils Johan Rud, som var redaktør av bladet. Rud var også rådgiver for Prøysen når det gjaldt teksten, som enkelte steder ble endret til det Rud foreslo, et eksempel er at Prøysen hadde skrevet «Nå skal vi ta det rolig og puste på ei stund». Rud foreslo å endre dette til «Nå sett vi oss og kvile og puste på ei stund», og dette ble den endelige teksten i den linjen.

Mange andre artister har spilt inn sangen. Nora Brockstedt spilte den inn på singelen Julekveldsvise/Musevise i 1972 (Philips 6084 015). Ingjerd Helén spilte den inn på Julekveldsvise og andre Prøysenviser i 1979. Herborg Kråkevik har med «Julekveldsvisa» på albumet Jul i stova (2012). Sangen er også innspilt på platene Julens vakreste av Hanne Krogh og Frem fra glemselen, kap. 13 av Helge Borglund.

I 2013 kom «Julekveldsvisa» med som salme nr. 64 i Norsk salmebok 2013, under tittelen «Nå har vi vaske golvet».

Tekst/Lyrics Julekveldsvisa

På grunn av opphavsbeskyttet materiale, kan vi dessverre ikke publisere teksten til denne sangen.