Julekveld i skogen

«Julekveld i skogen» er en norsk julesang/parodi fra 1963. Teksten er skrevet av Astow Ericson, mens melodien er skrevet av Otto Nielsen. Rolf Just Nilsen synger mend Willy Andresens står for orkester. Sangen er en parodi på sentimentaliteten over juletiden. Ericson uttalte at han under en opprydning på loftet hadde funnet 48 julehefter og at han diktet visa som en fellesnevner for de historiene som fantes i heftene. Sangen er en av rundt 60 som Ericson skrev, men «Julekveld i skogen» er den som har blitt best kjent.

Handlingen i sangen foregår i en falleferdig stue i skogen, der det bor et fattig og gammelt par, uten noe annen julemat enn «muggen fleskesvor». Armoden disse to lider under blir beskrevet med ord som «juletårer», «julehulk» og «julesukk». Julen reddes av at eldstesønnen til paret, familiens sorte får, kommer hjem fra Amerika med en koffert full av julegaver. Dermed ender sangen tross alt lykkelig med at «Det ble jul allikevel!».

Sangen blir i dag fremført med ni vers. Den opprinnelige teksten til Ericson hadde ti vers, men det nest siste, som beskriver en fyllefest med «julerap og -stønn» ble klippet vekk, da Nielsen syntes det var for støtende.

I 1998 la Ericson ned forbud mot at NRK fikk sende sangen i noen programmer. Bakgrunnen for dette var ifølge Ericson hevn for at NRK aldri nevnte Ericson da låten ble fremført. Ericson fastholdt dette forbudet i flere år. I 2003 laget imidlertid den svenske låtskriveren Hans Ericsson både en svensk og nynorsk versjon av sangen, og Astow Ericson ville ikke motsette seg at disse innspillingene ble brukt av NRK. Etter Astow Ericsons bortgang i 2004, har familien opphevet forbudet som forfatteren hadde uttrykt skulle gjelde så lenge han levde.

Ericson har selv oversatt sangen både til svensk, dansk («Juleaften i skoven»), engelsk («Christmas in the Forest»).

Tekst/Lyrics Julekveld i skogen

På grunn av opphavsbeskyttet materiale, kan vi dessverre ikke publisere teksten til denne sangen.