Jingle Bells

«Jingle Bells» er en av de mest kjente og ofte sungne amerikanske julesangene i verden. Sangen ble skrevet av James Lord Pierpont (1822–1893) og utgitt under tittelen «One Horse Open Sleigh» høsten 1857. Det har blitt hevdet at det opprinnelig ble skrevet for å bli sunget av et søndagsskolekor, historikere bestrider imidlertid dette og oppgir at det var altfor «racy» (og sekulært) til å bli sunget av et barnekirkekor i de dager det ble skrevet.

Selv om den opprinnelig var ment for Thanksgiving-sesongen (som var ironisk, siden Thanksgiving forekommer om høsten, snarere enn vinter), og uten tilknytning til jul. Ble den assosiert med julemusikk og høytiden generelt flere tiår etter den ble første gang utført av Johnny Pell på Ordway Hall i Boston i september 1857. Noen områdekor adopterte det som en del av repertoaret sitt på 1860- og 1870-tallet, og det ble omtalt i en rekke parlåsesanger og college-antologier på 1880-tallet.

Fun fact: Jingle Bells ble første spilt inn i 1889 på en Edison-sylinder og antas å være den første juleplata. Innspillingen har dessverre gått tapt, men en 1898-innspilling også fra Edison Records finnes fortsatt.

Tekst/Lyrics Jingle Bell

Dashing through the snow
In a one horse open sleigh
O’er the fields we go
Laughing all the way
Bells on bob tails ring
Making spirits bright
What fun it is to laugh and sing
A sleighing song tonight

Oh, jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one horse open sleigh
Jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one horse open sleigh

A day or two ago
I thought I’d take a ride
And soon Miss Fanny Bright
Was seated by my side
The horse was lean and lank
Misfortune seemed his lot
We got into a drifted bank
And then we got upsot

Oh, jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one horse open sleigh
Jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one horse open sleigh yeah

Jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one horse open sleigh
Jingle bells, jingle bells
Jingle all the way
Oh, what fun it is to ride
In a one horse open sleigh